Zo veel soorten Savon de Marseille (Marseillezeep). In Frankrijk en op het internet. Helaas is veel van het aanbod nep en wordt verkocht onder de naam ‘Savon de Marseille’. Waar moet je op letten als je de zeep koopt? Drie tips.
1. Vier Marseillezeepfabrieken
Marseille telt vier traditionele Marseillezeepfabrieken. Le Sérail is daar één van. De zeepmakers van de fabrieken volgen het traditionele recept. Dat betekent dat de zeep in een grote ketel wordt gemaakt, volgens een specifiek verzepingsproces dat uit vijf fases bestaat. Dit wordt het ‘Marseille-proces’ genoemd. Meer info lees je hier. Het is dus belangrijk dat je weet waar jouw zeep vandaan komt.
2. Herken het UPSM-logo
De naam 'Savon de Marseille' is beschermd door het merk UPSM ‘Union des Professionels du Savon de Marseille’. Alleen de zeepmakers die het traditionele recept volgen, mogen dit logo gebruiken. De traditionele Marseillezepen van Le Pur (Le Sérail) zijn voorzien van dit logo.
Het logo mag alleen op de zeep gestempeld worden als de vervaardiging van de zeep voldoet aan de volgende eisen:
- Uitsluitend gemaakt van 72% plantaardige oliën
- Zonder parfum
- Zonder kleurstoffen
- Zonder conserveringsmiddelen
- Geen dierlijke vetten
- Geen andere toevoegingen
- Gemaakt in de streek van Marseille
Echte zeep herken je dus aan het logo. Ga voor meer info naar Union des Professionels du Savon de Marseille.
3. Vier ingrediënten
Savon de Marseille heeft slechts vier ingrediënten: water, soda, zout, en plantaardige oliën. Officieel zijn dat: olijfolie, kopraolie (kokosnoot) en palmolie. Le Sérail werkt voor het traditionele recept alleen met olijf- en kopraolie. De zepen shop je hier.
Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het ons weten in de comments!
Reactie plaatsen
Reacties