Over Savon de Marseille zeep

Je bent vast weleens op vakantie geweest in Frankrijk. Struinend over de boulevard en in kleine straatjes word je overspoeld met Marseillezeep. In verschillende kleuren, geuren en formaten. Helaas wordt de meerderheid van deze zepen in andere landen synthetisch vervaardigd en machinaal geproduceerd. De zepen bevatten allerlei chemische toevoegingen, kleurstoffen en dierlijke vetten. En zo worden toeristen om de tuin geleid.

Alleen het beste

Bij Le Pur ben je verzekerd van 100% échte Marseillezeep: pur végétal ‘puur plantaardig’. De Marseillezeep wordt gemaakt in één van de laatste vier ambachtelijke en traditionele zeepfabrieken in Marseille, Savonnerie Le Sérail. De zepen zijn voorzien van het echtheidslogo (UPSM) Union des Professionnels du Savon de Marseille. Dit is nodig om te onderscheiden in een markt waar veel namaak in omgaat.

Uniek productieproces

De Marseillezeep van Le Sérail wordt nog op traditionele manier gemaakt in een grote ketel. Het verzepingsproces, dat ook wel het Marseillais-proces wordt genoemd kent vijf fases. We leggen ze stap voor stap uit. 

Stap 1: chemische reactie van verzeping

Het residu van de plantaardige oliën wordt verhit in een grote ketel. Door de toevoeging van natuursoda en de hitte ontstaat er een natuurlijke chemische reactie waardoor de massa geleidelijk verandert in zeep. 

Stap 2: scheiding

Omdat de zeep onoplosbaar is in zout water, wordt zeezout toegevoegd zodat de overtollige sodaloog naar de bodem van de ketel zakt en de zeep boven blijft drijven.

Stap 3: koken

Deze stap zorgt voor verzeping en volledige omzetting van plantaardige oliën in zeep.

Stap 4: wassen

De zeeppasta wordt verfijnd door te wassen en door de toevoeging van glycerol worden onzuiverheden en onverzeepte vetzuren verwijderd. 

Stap 5: laatste wassing 

Een laatste wasbeurt met helder water brengt de zeep in de laatste fase: een zachte en zuivere zeep. 

De vijf stappen duren ongeveer een week. Als de zeep klaar is wordt deze op een temperatuur van 70 graden Celsius in grote bakken gegoten om circa drie dagen af te koelen en te stollen. Daarna wordt dit gesneden en op planken gelegd, om zo'n twee weken in de lucht te drogen, zodat het water kan verdampen. Hierna worden de blokken één voor één in zeeppersen met vintage tulpenvormen aan alle zes kanten bestempeld.


Dit hele proces wordt handmatig gedaan. Hoe uniek is dat?

Foto's: website Le Sérail 

Ben jij al overtuigd?   

Ontdek de vele voordelen van de traditionele Savon de Marseille! Zowel goed voor de huid als voor het milieu. En dit beloven we:

  • Hypoallergeen
  • Zuinig in gebruik
  • Geen palmolie 
  • Geen kleurstoffen
  • Geen conserveringsmiddelen
  • Zonder parfum
  • Dierproefvrij
  • Veganproof
  • Biologisch afbreekbaar in minder dan 28 dagen
  • Aanbevolen door dermatologen om een droge huid te bestrijden

Volg ons op Instagram